CBCG za povećanje PDV-a

Bez autora
Oct 04 2011

Centralna banka Crne Gore ocijenila je da se mora što prije mora obezbijediti uravnoteženost prihoda i rashoda držanog budžeta, a kao potencijalnu rezervu u slučaju da se oni ne ostvaruju u skladu sa planom - preporučuje Vladi povećane stope stope na dodatnu vrijednost (PDV). Crna Gora ima nisku stopu PDV-a i njeno povećanje ne bi imalo veće negativne posljedice - istakla je CBCG u preporukama Vladi za ekonomsku politiku u 2012. godinu, u dijelu koji se odnosi na fiskalnu politiku, a u koje su Vijesti imale uvid. Opšta stopa PDV u Crnoj Gori je 17 odsto, dok snižena, od sedam odsto, važi za osnovne životne namirnice i jedna je od najnižih u regionu. CBCG je naglasila da je fiskalna stabilnost preduslov opšte ekonomske stabilnosti i dugoročnog ekonomskog rasta, zbog čega je potrebno u domenu fiskalne politike obezbijediti da se javna potrošnja prilagodi objektinim mogućnostima, kao i da se u 2012. godini mora ići sa još rigidnijim fiskalnim mjerama uprkos tome što su izdaci tekuće javne potrošnje pod dejstvom opštih mjera štednje smanjeni.

CBCG za povećanje PDV-aCentralna banka Crne Gore ocijenila je da se mora što prije mora obezbijediti uravnoteženost prihoda i rashoda držanog budžeta, a kao potencijalnu rezervu u slučaju da se oni ne ostvaruju u skladu sa planom - preporučuje Vladi povećane stope stope na dodatnu vrijednost (PDV).

Crna Gora ima nisku stopu PDV-a i njeno povećanje ne bi imalo veće negativne posljedice - istakla je CBCG u preporukama Vladi za ekonomsku politiku u 2012. godinu, u dijelu koji se odnosi na fiskalnu politiku, a u koje su Vijesti imale uvid.

Opšta stopa PDV u Crnoj Gori je 17 odsto, dok snižena, od sedam odsto, važi za osnovne životne namirnice i jedna je od najnižih u regionu.

CBCG je naglasila da je fiskalna stabilnost preduslov opšte ekonomske stabilnosti i dugoročnog ekonomskog rasta, zbog čega je potrebno u domenu fiskalne politike obezbijediti da se javna potrošnja prilagodi objektinim mogućnostima, kao i da se u 2012. godini mora ići sa još rigidnijim fiskalnim mjerama uprkos tome što su izdaci tekuće javne potrošnje pod dejstvom opštih mjera štednje smanjeni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik